fbpx

Marktbeeld april

19-04-2018

Marktbeeld Bemiddelingsbureau Planten
Maart was een koude maand ten opzichte van vorig jaar en dat heeft zo zijn gevolgen gehad voor met name de tuinplanten en dan vooral bij de violen en primula’s.
De kou heeft hiervan de verkoop geremd met alle gevolgen van dien (-18% t.o.v. 2017). Daarentegen is de verkoop van kamerplanten wel goed geweest.
Je merkt gelukkig wel dat de handel gretig is en iedereen zit te wachten op een weersomslag en dat lijkt er nu toch echt aan te komen na Pasen.

Marktbeeld Bemiddelingsbureau Snijbloemen
Maart zorgde voor een positief resultaat in aantallen en omzet bij bloemen. Ondanks de kou was er een omzetgroei van ca. 17% in periode 3 van dit jaar.
Richting de Pasen werden de BB orders tulpen voor ongeveer 40% in het geel uitgeleverd. Ook kon men hier in deze kleur bijbestellen als service.
Het paasboeket, gele tulpen en narcissen waren de toppers.

Bibberende Paashaas (klok)
De afgelopen Paasdagen stonden qua belangstelling voor bloemen en planten vooral in het teken van de bloemen. Dit laat zich verklaren door het ronduit koude weer in de aanloop naar Pasen waardoor de consument zich niet liet verleiden tot het opleuken van de tuin. Vooral Violen en Primula’s hadden bij gebrek aan belangstelling last van de slechte prijsvorming en niet zelden draaiden er partijen door.

Voor een bloemetje was de consument echter wel te porren waarbij gele en witte kleuren traditioneel favoriet waren. Vooral exclusieve rozen en exoten werden goed gewaardeerd. Het aanbod van rozen was niet heel erg groot, tulpen daarentegen waren ruim beschikbaar en daardoor niet heel duur maar wel stabiel in prijs

Ook voor kamerplanten was veel belangstelling, dit gold voor zowel bloeiende als groene planten en ook Phalaenopsis en plantenarrangementen waren erg in trek.

Nu de winter sinds een week heeft plaatsgemaakt voor de zomer en het voorjaar voor het gemak maar wordt overgeslagen wordt de belangstelling voor tuinplanten heel snel groter. De aantallen tuinplanten zullen dientengevolge snel toenemen al zal de vraag vanuit de directe handel ervoor zorgen dat de klokken niet overvoerd worden.
De markt is het meest gebaat bij temperaturen tussen 15 en 20 graden, dan vinden zowel (tuin)planten als bloemen hun weg gemakkelijk naar de consument. Of dat gaat lukken is iedere keer weer de vraag, dat ook maakt het voorspellen van aantallen en prijsvorming voor de klok iedere keer weer tot een uitdaging. Los nog van de weersomstandigheden in de productiegebieden in binnen- en buitenland die ook sterk van invloed zijn op de beschikbaarheid van de producten en daarmee op de prijsvorming en omzet op de klokken.