fbpx

UPDATE VRIJDAG 20 MAART 2020

Van de voorzitter
We willen er samen uitkomen
Een onwerkelijke periode. Je denkt: dit kan alleen in een sciencefictionfilm waarin de wereld wordt geteisterd door een virus. Maar het is harde realiteit. We constateren dat alles plat ligt en dat onze sector net als veel andere keihard onderuitgaat. Stap voor stap beseffen we wat voor impact het heeft.

We hebben een product dat groeit en bloeit in een proces dat nooit stilstaat. Bedrijven die startklaar zijn voor het voorjaar, Pasen en Moederdag, kunnen geen kant op. Alles komt onder druk: liquiditeit, teeltplanning en organisatie van personeel. De schok is groot, de zorgen zijn nog groter.

In de tuinbouw zijn we bezig met ‘weerbaar telen’. Maar nu wordt er vooral een beroep gedaan op ‘weerbaar ondernemen’. We waren al met topsport bezig in onze sector, maar dit is buitencategorie. Als mens en ondernemer worden we zwaar op de proef gesteld. We moeten ervoor zorgen dat we fysiek en mentaal sterk blijven.

Plantion doet wat ze kan, in het belang van onze aanvoerders en kopers. Samenwerking is daarbij het sleutelwoord. Achter de schermen is de verbindende rol van Plantion ook goed te zien. Dagelijks voeren Peter Bakker en Guus van Logtestijn crisisoverleg met Hans Scholten namens klokkopers, Henk Buurman namens groothandelscentrum en ondergetekende namens bestuur en leden. We praten elkaar bij, delen zorgen en kijken naar mogelijkheden. Daarbij gaat het over alle afzetkanalen binnen Plantion.

Ook is er vanuit Plantion dagelijks contact met andere partijen in de sector. Royal FloraHolland vervult daarin namens de Nederlandse sierteeltsector (VBN) een belangrijke rol richting overheid om tot een passend ondersteuningspakket te komen. Niemand die weet hoe het precies verder gaat, maar we weten wel dat we er samen uit willen komen. Ik wens iedereen alle kracht toe die daarvoor nodig is.

René Willemsen, voorzitter Plantion

Hans Scholten, voorzitter Commissie van de Handel Plantion:
“De levering van bloemisten aan de zakelijke markt en horeca loopt sterk terug. Gelukkig komen consumenten nog wel in de winkel, want sfeer en gezelligheid in huis is nu nog belangrijker. Daarom is het belangrijk dat het assortiment ondanks alles toch aantrekkelijk blijft. Het is mooi om te zien hoe Plantion, aanvoerders en kopers hierover dagelijks met elkaar communiceren.”

Henk Buurman, voorzitter Groothandelscentrum Plantion:
“Natuurlijk hebben ook de ondernemers in het groothandelscentrum het zwaar. Gelukkig is het geen probleem om het assortiment bloemen en planten op peil te houden. De vraag is ook nog goed, vooral naar snijbloemen en buitenplanten. Wel moeten we afwachten of de bloemenwinkels en tuincentra open blijven. De neuzen staan bij ons dezelfde kant op. We moeten hier samen doorheen.”

PS. Heb je vragen of suggesties, neem dan contact op via marketing@plantion.nl.

Kopen op Afstand
Plantion heeft voor alle klokkopers een inloglicentie voor Kopen op Afstand (KOA) gerealiseerd. De handleiding, sneltoetsen en meer informatie hierover vind je op: https://www.plantion.nl/kopen-op-afstand-koa/.
De KOA thuismodule kun je hier (let op dit is een wetransfer; geldig tot 27 maart 2020) downloaden. Er is een document opgesteld voor hulp bij het installeren van de Thuismodule.

Tuinbranche Nederland
Tuinbranche Nederland heeft in de nieuwsbrief van 19 maart 2020 de maatregelen voor in de winkel samengevat.

Blog zaterdag
Morgen zal er geen live blog verschijnen. Zondag kun je deze rond 16.00 uur weer verwachten. Mocht er in de tussentijd ontwikkelingen zijn die om een blog vragen, zullen wij deze uiteraard verzenden.

Terug naar corona blog