Over onsNieuwsSpooky season, magical season
3 november 2022

Spooky season, magical season

Auteur: huijse_roezemoes

“It’s Spooky Season!”, een slogan die je vast bent tegengekomen de laatste tijd. Overgewaaid vanuit de Verenigde Staten heeft het alles te maken met Halloween, de populaire feestdag die op 31 oktober wordt gevierd. Het feest is oorspronkelijk een gebruik van de oude Kelten, die op deze dag All Hallow’s Eve vierden; een avond waarop alle gestorvenen werden herdacht. Het bij ons bekendere Allerheiligen en Allerzielen (christelijke gedenkdagen, 1 en 2 november) zijn hier van afgeleid.

Ik kan me goed voorstellen waarom de Kelten deze tijd, vanaf eind oktober, als spookachtig hebben ervaren. De dagen worden donkerder, prachtig gekleurde bladeren beginnen te vallen en er hangen nevels boven het land. Geheimzinnig en een vleugje magisch…

Skimmia Japonica Rubella

Het is dan ook een heerlijke tijd om buiten te zijn en een stukje van die magie je tuin in te halen met pompoenen en winterharde planten. (De nachten kunnen immers al fris zijn!) De Skimmia is daar bij uitstek voor geschikt. Deze heester is verkrijgbaar in verschillende soorten, is groenblijvend en versierd met rode besjes. Dat benadrukt zo lekker de najaarssfeer en blikt al voorzichtig vooruit naar Kerstmis. Het is dus een plant die de hele winter dienst kan doen als je de seizoenen graag in je tuin wilt beleven.

De Skimmia Japonica Rubella die je hierboven ziet, kleurt diep bordeauxrood in de herfst en winter. Ze staat mooi in een pot op je terras, alleen of gecombineerd met bijvoorbeeld de Heide uit mijn vorige blog. Haar takken kun je ook goed gebruiken in een herfstboeket. Na de winter kun je haar poten in je tuin, zodat je in de lente volop kunt genieten van zoetgeurende bloemen. Daar zullen ook de bijen blij van worden!

Skimmia Japonica Reevesiana

De Skimmia Japonica Reevesiana kan net als de Rubella in pot of volle grond. De Reevesiana heeft echt een winterse uitstraling met haar warmrode bessen -welke de vogels trouwens niet lusten, dus die zullen er vanaf blijven. De combinatie met het donkergroene, dikke blad maakt het echt een blikvanger in je tuin, en straks in december mag je er vast wel wat uitknippen voor in je kerststukje. 😉

Twee waardevolle planten dus voor een geheimzinnige Novembertuin! Samen met enkele pompoenen en lichtjes creëer je zo een heerlijke sfeer voor de dagen die komen gaan. Ik wens je veel Halloween-, Sint Maarten- en Sinterklaasintocht-plezier komende maand, met alvast een knipoog naar de Kerst-voorpret!

 

Wil je nog meer blogs lezen? Ga naar Taste the Green!