Over onsNieuwsRob deelt zijn verhaal
25 oktober 2023

Rob deelt zijn verhaal

Kersten-Hegeman is begonnen in 1979 te Gendt met het telen van aardbeien en chrysanten, daarna in 1988 begonnen met het bouwen van 1 ha kas waarin ze Hipeeastrum zijn gaan kweken.

Maatschap Kersten Hegeman kweekt Hippeastrum in voornamelijk twee variëteiten, Ambiance en Red Lion. Het bedrijf is gegroeid naar 3.2 ha en er zijn vier vaste medewerkers. Nagenoeg alles is handwerk, daarom worden zij in het oogstseizoen ondersteund door losse arbeidskrachten. Per variëteit is de kas verdeeld in vier afdelingen om de oogst en de arbeid te spreiden van oktober tot aan de kerst. Na het oogsten worden de stelen een aantal uren gekoeld, zodat ze koud de verpakking in gaan. Vervolgens worden de bloemen gesorteerd en verpakt.
Om de 2 á 3 jaar wordt van een kleine hectare het gewas opgerooid en de kassen leeggemaakt. De grond wordt gestoomd. De bollen worden schoongemaakt, gesorteerd en ‘gekookt’ bij ca 45/47 graden. Het koken voorkomt dat er evt. ziektes terug in de schone grond komen. Vervolgens worden de bollen op maat uitgeplant om een zo uniform mogelijk gewas te krijgen bij de oogst. Half maart moeten alle bollen zijn terug geplant en kan het groeiseizoen beginnen. Het gewas kan daarbij ca 125 cm hoog worden, en wordt gesteund door gaas zodat de bladeren rechtop blijven voor een optimale groei.
Vanaf begin september wordt het blad gekneusd (al het blad verwijderd), zodat de bloem zich vrij kan ontwikkelen. Na nog een keer wat bladplukken komen de stelen in beeld en kan er na een aantal weken gesneden worden.
Naast de snijbloemen worden er ook bollen gewaxt in zes kleuren (rood, wit, kerstrood, goud, zilver, brons en naturel). Voor het waxen worden drie maten bollen gebruikt, die zeker zijn van bloei. De bollen worden voorzien van een beschermlaag en twee lagen gekleurde wax. Een erg arbeidsintensief proces, alles gebeurt handmatig.