Over onsNieuwsPaul Wilmink deelt zijn verhaal
8 september 2023

Paul Wilmink deelt zijn verhaal

Paul Wilmink (80 jaar) is een bekende verschijning om bijeenkomsten kwekers-kopers en zit ook met regelmaat aan de klok om te kijken naar prijzen en assortiment.

Paul is in 1972 als leraar Aanleg en Onderhoud begonnen in Boskoop en startte rond 1979 met kweken van met name snijheesters. De Corylus contorta en Sciadopitys (parasolden) waar hij destijds mee begon, staan na ruim 40 jaar nog steeds op zijn tuin.

Via zijn netwerk in Boskoop kon hij aan goed uitgangsmateriaal komen, waar hij wel brood in zag voor de bloemisterij: Celastrus, Hypericun ‘Rheingold’, Viburnum etc. De Symphoricarpus veilde hij destijds nog in dozen.

Omdat hij ook les gaf in bijenteelt (imkerij) ging hij op zoek naar geschikte drachtplanten en startte met het verzamelen en selecteren van vaste planten. Daaruit zijn wat eigen ‘vondsten’ gekomen zoals Solidago ‘Loysder Crown’, en Helenium ‘Loysder Wieck’ waarbij hij zijn woonplaats Leusden heeft vernoemd. Zijn Eupatorium met extra grote schermen wordt op dit moment uitgebreid geteeld door Kwekerij Op ’t Hof.

Op zijn uitgebreide kwekerij werkt hij nog zonder medewerkers, een bijzondere prestatie! Zijn aandacht richt zich op dit moment nog steeds op productie van o.a. Miscanthus, Veronicastrum, diverse coniferentakken, Corylus, Leucothoe etc. Zijn passie zit nog steeds in het selecteren, stekken en kweken van Sanguisorba, Miscanthus en Veronicastrum. Van de Sanguisorba staan er vele selecties. Ook verzamelt en selecteert hij Vernonia, waar veelbelovende selecties uit komen.

Paul komt veel bij andere veredelaars en kwekers en is bijzonder goed op de hoogte van alle variëteiten die op dit moment worden gekweekt en aangeboden. Zijn credo is dan ook nog steeds en dat adviseert hij ook aan kwekers : ‘Kom wat vaker van je tuin af’.