fbpx

Met de inkopers op bezoek bij aanvoerders

Auteur: Joost Krayenhoff, Commissie van de Handel Plantion

De dag begon met een korte instructie over het wassen van handen en het ‘elleboogje schudden i.p.v. het handen schudden’. Toch wel een beetje ongemakkelijk en wennen om het op deze manier te doen. Stipt op tijd vertrok de bus met een gezellige club mensen richting de Bommelerwaard. Als eerste kwamen we aan bij Van Wijk Rozen in Gameren. Na ontvangst met koffie en wat lekkers gaven de broers Arjan en Erik uitleg over de teelt van de Avalanche, Aqua en Con Amore rozen. Er werden verschillende vragen gesteld over het teeltproces en de verschillen tussen de soorten rozen. Tijdens de rondleiding zien we hoe de rozen gesneden, gesorteerd en verpakt worden voor transport. 

Na ruim een uur, vertrokken we met allen een mooie bos Avalanche rozen onder de arm  naar Kwekerij Artisan in Nieuwaal. Hier wordt de pot-orchidee gekweekt. Met veel passie voor zijn vak, vertelt Wilco Verhoeven over de groei van de Phalaenopsis orchidee. Deze komt als klein plantje uit het laboratorium en wordt opgekweekt tot de mooie bloeiende kamerplant die wij allemaal kennen. Handmatig worden de stokjes naast de bloeischeuten gestoken. Een erg bewerkelijk proces. Heel indrukwekkend om allemaal te zien hoe dit in zijn werk gaat. Dit hele opkweek-proces duurt in totaal vier (!) jaar. Na deze rondleiding schuiven we met z’n allen aan voor een heerlijk verzorgde lunch in de kas. 

Handen wassen, en weer door naar Topline Gerbera in Tuil. Wat een beleving! Geweldige kleuren en heel veel verschillende soorten Gerbera’s. In de aankomsthal stonden nieuwe soorten klaar in de vaas die we de komende periode kunnen verwachten bij Plantion. Tijdens een rondleiding vertelde Jan en Rino Mans over het rijpingsproces van de Gerbera. Je kan aan de meeldraden zien wanneer ze geplukt moeten worden.

Met een hapje en een drankje en natuurlijk leuke contacten met collega’s, werd deze dag afgesloten en vertrokken we weer richting huis.   

Met dank aan de aanvoerders, Plantion en de Commissie van de Handel Plantion.