fbpx

Kopers met KNVB-bus naar kwekers

Auteur: Hans Scholten Voorzitter Commissie van Handel Plantion.

Op Prinsjesdag organiseerde de Commissie van Handel in samenwerking met de veiling een excursie naar drie aanvoerders van Plantion. Het was een prima dag om richting het westen te trekken. Het vervoer vond plaats met twee luxe touringcars van de KNVB.

“Donkerblauw, geblindeerd en geflankeerd met een enorme oranje leeuw.”

Tijdens deze rit merkte je wel dat andere weggebruikers probeerde een glimp op te vangen van het Nederlands elftal die mogelijk in de bussen zouden zitten. Die dag bestond het gezelschap echter uit Plantion klokkopers en een aantal veilingmedewerkers.

De eerste aanvoerder die werd bezocht was Marjoland Rozen in Waddinxveen. Met 20 hectare de grootse rozenkweker van Nederland! Voor Plantion een belangrijke Rozenaanvoerder van Red Naomi, Lovely Dolomiti, Penny Lane, White Naomi en Sweet Dolimiti. Door een trotse familie van den Nouweland kregen we een uitgebreide rondleiding door het bedrijf . We spraken met elkaar over kleurvariëteiten, nieuwe rassen, sorteringen , duurzaamheid, wijze van aanvoeren en de Plantion Digitale Marktplaats.

Na de lunch reden we met onze geblindeerde touringcars door naar Honselersdijk. Gebr. Van der Lugt is een constante aanvoerder bij Plantion van Eustoma. Een bloem die niet meer is weg te denken in het assortiment bij de bloemendetaillist. De Eustoma-aanvoerder heeft een prachtig familiebedrijf waar 600.000 stelen per week (!) verwerkt worden. Van der Lugt teelt 16 verschillende soorten Eustoma. Enkelbloemig en dubbelbloemig. Een rondgang door de kassen leerde dat de stelen letterlijk uit de grond getrokken worden en vervolgens met een lopende band vervoerd worden naar een ruimte , waar ze binnen 5 minuten op water staan.

Na de bezoeken bij de snijbloemen-aanvoerders reden we door naar Pijnacker. Hier bezochten we Handelskwekerij Ammerlaan, een kwekerij met 6 hectare kassen vol tropische groene planten. Een indrukwekkende kwekerij met meer dan 100 soorten en 400 variëteiten op 1 locatie. Na aankomst op het bedrijf worden de planten verpoot en staan ze minimaal 4 maanden op de tuin zodat topkwaliteit gegarandeerd is. Ammerlaan is een innovatief bedrijf, dat blijkt uit het feit dat het bedrijf bezig is met de installatie van duurzame technieken zoals de toevoeging van een eigen aardwarmtebron. De handel van Ammerlaan is voor kopers alleen verkrijgbaar via de Plantion Digitale Marktplaats. Na een gezellige borrel bij deze aanvoerder eindigde de geslaagde dag.

De Commissie van de Handel Plantion hecht veel waarde aan een goed contact met kwekers en aanvoerders van Plantion. Elkaar in de ogen kijken, met elkaar in gesprek gaan, en met nog meer waardering en respect naar producten kijken. Dit is voor een kleine marktplaats als Plantion van groot belang. Dit soort dagen gaan zeker een vervolg krijgen!