fbpx

Kopers/kwekers platform Plantion was weer een succes!

Auteur: Gerrit Kremer, Senior Projectmedewerker Plantion

Rond 16.00 uur waren allen aanwezig in de pluk- en experimententuin van Han Fokkink te Berghem. Guus van Logtestijn commercieel directeur te Plantion was blij verrast met de grote opkomst en heette de aanwezigen van harte welkom.

Na een rondje koffie en thee werd, met inachtneming van de RIVM richtlijnen, een wandeling gemaakt langs de vele verschillende bloemvakken in “De Tuin van Verwondering” van Han Fokkink. Over ieder bloemvak had Han een boeiend verhaal over herkomst, kleurenpallet, houdbaarheid, methode van zaaien, kweken, koelen, voorbehandeling enzovoort. Verder vertelde hij waarom juist deze bloemen in deze kleuren zo’n toegevoegde waarde hebben voor elke bloemist.

Jan de Boer viel hem hierin bij en noemde de voormalig wereldkampioen bloemschikken een tovenaar met bloemen. Deze wereldkampioen creëert van een gekocht assortiment bloemen, gecombineerd met de bloemen uit eigen tuin, wekelijks ware nieuwe kunstwerken, waar mensen voor blijven staan en waarvoor ze bereid zijn steeds opnieuw de portemonnee te trekken.

Vervolgens gingen we naar kwekerij de Werd, waar we gastvrij werden ontvangen door Rik en zijn vriendin Patricia. Na soep en broodjes te hebben genuttigd reed het hele gezelschap naar een stuk land waar Callicarpa en Ilex verticillata worden geteeld. Alle ins en outs van de teelt werden besproken en de aanwezigen stelden vragen en deden suggesties. Callicarpa en Ilex kennen een hoge kostprijs omdat de struiken na het planten eerst een aantal jaren in volume moeten toenemen waarna slechts eens in de twee jaar geoogst kan worden. Voor Callicarpa komt daar nog bij dat tijdens het oogsten alle aanwezige bladeren één voor één tussen de bessen vandaan dienen te worden geplukt. Dit verklaart mede de hoge vraagprijs voor dit unieke product.

Op de percelen gelegen naast en achter de door Riks grootouders gestichte boerderij werden achtereenvolgens de Skimmia’s Symphoricarpus, Sanguisorba, Eryngium, Rozenbottels en bramen bekeken.

Terug in de bloemenschuur, liet Guus de actuele zaken binnen Plantion de revue passeren.
Om 21.00 uur kon het gezelschap nog even in alle rust discussiëren en napraten over een alleszins geslaagde bijeenkomst waar alle deelnemers van geleerd en van genoten hebben.

Wil je meer informatie ontvangen over het kopers/kwekersplatform van Plantion? Mail dan naar marketing@plantion.nl.