Over onsNieuwsHyacinten voor AYA; de HAYAcinten verkoop actie
28 januari 2022

Hyacinten voor AYA; de HAYAcinten verkoop actie

Auteur: AYA-zorg, Jong en Kanker

Ieder jaar in januari fleuren ze ziekenhuizen door het hele land op: verkoopkramen gevuld met kleurrijke hyacinten voor het goede doel. Met de opbrengst wordt cruciale leeftijdsspecifieke zorg gerealiseerd voor jonge mensen met kanker, ofwel AYA’s. Vanwege de corona pandemie kunnen er ook in 2022 geen hyacinten verkocht worden in de ziekenhuizen. Naast de coronazorg doen de zorgverleners er alles aan om de kankerzorg overeind te houden.

Jongvolwassen mensen die tussen de 18 en 39 jaar kanker krijgen, worden AYA’s genoemd. Kanker op deze leeftijd is zeldzaam, het treft jaarlijks rond de 3.900 jonge Nederlanders. Dat zijn er 10 per dag. Iedere dag overlijden er 2 van hen in de bloei van hun leven.

Er is veel geld nodig om alle AYA’s in Nederland AYA-zorg te kunnen bieden, zorgverleners op te leiden en wetenschappelijk onderzoek te doen. Tot op heden is er weinig structurele financiering voor deze cruciale activiteiten. Daarom steunen de hyacintenkwekers sinds 2015 belangeloos het AYA Zorgnetwerk met hun HAYAcinten. Normaliter via de verkoopkramen in de ziekenhuizen, sinds de corona pandemie ook online.