Over onsNieuwsEloy deelt zijn verhaal
22 november 2023

Eloy deelt zijn verhaal

Floratex is één van de nieuwe huurders in de nieuwbouw van Plantion. Tijd om nader kennis te maken met Eloy Bies, de eigenaar.

Eloy is opgegroeid in de sierteelt en werkte als 12-jarige al op de markt en maakte boeketten. Zijn vader was lijnrijder op Zweden en had enkele bloemenzaken o.a. in Twente en in Gronau. Daarnaast was hij ook actief op markten. Later is het ouderlijk bedrijf naar Almeria in Spanje verhuisd en daar kweekte ze o.a. Statice en Anjers. Vanuit het lijnrijden naar Denemarken kwam er kerstgroen (Abies nobilis) mee als retour en zo is de handel in (kerst)groen geboren.
 
In 1998 ging Eloy uit het bedrijf en kwam in 2006 terug, nadat zijn broer is overleden. Met nog enkele jaren advies van zijn vader runt hij het bedrijf sinds 2010 alleen met zijn bedrijfsleider Simon. Er zijn vijf vaste medewerkers en in het seizoen zo’n 100 arbeidskrachten.
Deze, nog niet zo oude Pinus wordt met de stokzaag geoogst. De Pinusbomen blijven zo’n 15 jaar staan en worden dan gezaagd en vervangen. Ongeveer 15 ha per jaar wordt opnieuw geplant. De omvang van het bedrijf is enorm: een deel in eigendom en veel percelen in het bos in pacht. Bij elkaar is het bedrijf ruim 350ha. Om een enkele indruk te geven van de schaalgrootte : Quercus rubra 52 hectare, Pinus strobus 200 hectare verspreid over diverse bospercelen en Myrica gale 1,5 hectare. Het assortiment wordt bepaald in overleg met Simon, de bedrijfsleider.
Abies nobilis, inmiddels zo’n 14 jaar oud: de mooi gevormde bomen (ca 30%) worden gezaagd, de bomen met iets afwijkende vorm worden jaarlijks gesnoeid voor de takken. Van de nog oudere bomen op een ander perceel worden takjes gesnoeid voor kerststukjes.
Op dit moment worden er voornamelijk Abies nobilis en Pinus strobus geveild, diverse kransen, Abies nordmanniana en plaatmos. Verder wordt er o.a. Betula, Aesculus, Leucothoe, Magnolia, Salix, Prunus, Forsythia, Myrica gale en Vaccinium geteeld.
De bossen worden handmatig verzameld en met de kar uit het bos gereden. Abies nordmanniana, deels voor verkoop in pot gedrukt, deels voor verkoop per tak.