Over onsNieuwsEddo deelt zijn verhaal
17 augustus 2023

Eddo deelt zijn verhaal

Op bezoek bij Eddo de Veer

Eddo de Veer, ook bekend als Ed Bottel is via een tijdelijk baantje in zijn jeugd, geïnteresseerd geraakt in de tuinbouw. Na de tuinbouwscholen in Velp en Nijmegen heeft hij lange tijd gewerkt bij toeleverancier Brinkman.

In 2009 is hij voor zichzelf begonnen in de rozenbottels met de planten van Peter van de Pol, op een idyllische plek in Scherpenzeel. Het terrein staat vol met ca 9000 planten op zo’n drie hectare. Er is een uitbreidingsmogelijkheid tot 12000 planten in de toekomst.

Als eerste worden de vrijgekomen plaatsen in de rijen opgevuld met nieuwe planten, pas later wordt mogelijk het nieuwe gedeelte ingeplant.

De tuin omvat diverse selecties uit de voormalige veredeling en van de veelbelovende variëteiten staat er uiteraard veel meer. Vanuit zijn achtergrond als ‘weerbaar teler’ worden er nagenoeg geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Het onkruid wordt mechanisch bestreden, en dat is een hele uitdaging in dit stikstofrijke gebied.

Dit jaar is de oogst wat eerder begonnen, en dat komt goed uit om een goede arbeidsspreiding te realiseren en om de kasstroom op gang te houden. De oogst gaat door tot de eerste week van november in lengtes van 80 tot 140 cm. Plantion is een belangrijk afzetkanaal.

Er wordt nog steeds geselecteerd, met name op lange lengtes (lengte betaalt op Plantion) en korte zijtakken.

Dit jaar is een jaar van omschakeling. De tuin is in eigendom overgegaan naar Johan de Jager, met wie Eddo nu een maatschap is gestart. Johan gaat zich voornamelijk bezig houden met administratieve zaken en commercie en Eddo richt zich volledig op de teelt. Oogsten en verwerken doen ze gezamenlijk. Nu het bedrijf een maatschap is geworden, kunnen plannen beter worden gerealiseerd en waar nodig gezamenlijk aangepakt.