fbpx

Corona door de ogen van een veilingmeester

Auteur: Vera van Scherpenzeel, veilingmeester Plantion

Wat er maandag 16 maart gebeurde had ik nog nooit meegemaakt, de vrijdag ervoor kreeg ik al diverse vragen van aanvoerders. “Bij jullie nog geen corona? De export zakt in”. Met veel onduidelijkheid gingen we allen het weekend in.

Op 16 maart om 06.00 uur begonnen we met veilen met op klok 1 rozen, de kopers lieten het bedrag steeds lager vallen, een aantal keer tot doordraai toe. Ik had nog nooit zoveel doordraai gezien, ik werk al 40 jaar bij Plantion. De kopers waren zo stil, je kon een speld horen vallen. Niemand wist wat er zou komen, de horeca moest sluiten en wat ging er verder gebeuren? Er zou die avond om 19.00 uur weer een persconferentie zijn.

Dinsdag ging ik even voor 06.00 uur naar de klok. Ik hoopte niet meer mee te maken wat ik gisteren moest mee maken. De rozen waar we mee startten op klok 1 kregen betere prijzen, iedere dag werd het die week iets beter.

Een week later kwamen de eerste aanvoerders met de vraag of ze meer bloemen en planten mochten aanvoeren bij Plantion. Op de exportveilingen mochten aanvoerders maar 20% van hun standaard aantallen aanvoeren door corona. Ook bij onze inkopers merkten we dat de vraag voor bloemen en planten groeide. Het troostbloemetje werd een hit bij consumenten! Wij hebben dit zo goed mogelijk op elkaar af proberen te stemmen.

Het mooie is dat er aanvoerders zijn die het zeer gewaardeerd hebben, dat wij ze hebben geholpen in deze corona tijd. Zo heeft corona ook nog wat voor Plantion opgeleverd. ‘Het nieuwe normaal’ daar ben ik ondertussen wel aan gewend geraakt, maar toch moeten we scherp blijven en kijken waar we onze inkopers en aanvoerders het beste mee kunnen ondersteunen. We houden de voortgang van het coronavirus en alle maatregelen scherp in de gaten.

Blijf sterk en gezond allemaal!