Over onsNieuwsBloem & betekenis
22 juni 2022

Bloem & betekenis

Auteur: Anne Veens

Al eens nagedacht over hoe bijzonder het is dat bloemen zoveel betekenis kunnen hebben?

Ik ben Anne en ga nu soms over bloemen schrijven voor de mooie bloemisterij Groene Vingers van Sjack en Jozelien Selman en Taste the Green. In korte blogs zal ik ingaan op de betekenis van bloemen en de waarde die mensen eraan toekennen, maar ook op de structuur of de vorm van bloemen en hoe ze je huis, dag en humeur kunnen opfleuren.

Als cultureel antropoloog ben ik geïnteresseerd in wat mensen drijft. Die vraag valt makkelijk te koppelen aan allerlei menselijk gedrag, waaronder het geven van bloemen. Zo herinner ik me bijvoorbeeld een college in het eerste jaar van mijn studie, die specifiek inging op het geven van geschenken. Waarom doen mensen dat eigenlijk? Wat zit daarachter? Antropoloog Marcel Mauss concludeerde dat een geschenk niet slechts een ‘uitgewisseld object’ is – maar een enorme symbolische waarde in zich kan dragen. Het geven van een geschenk versterkt de relaties tussen mensen en draagt bij aan een zeker ‘community-gevoel’ (voor de fanatiekelingen onder jullie: lees ‘De Gift’ van Marcel Mauss; 1925).

Dat idee van symbolische waarde kan je direct terugkoppelen naar bloemen. Laatst kwam er een vrouw in de bloemenwinkel van Sjack en Jozelien een boeketje halen. Ze was wat gespannen: die middag zou ze op bezoek gaan bij een ziek familielid, dat te horen had gekregen niet meer beter te beter te kunnen worden. ‘Wat neem je mee in zo’n situatie?’ had ze zichzelf die ochtend afgevraagd. Na wat wikken en wegen besloot ze om toch maar een bloemetje te gaan halen. Sjack wist voor haar een subtiel boeketje met wat lieflijke, warme accenten te maken – goed passend bij het familielid in kwestie. Opgelucht vertelde de vrouw aan de kassa blij te zijn dat ze toch iets gevonden had, waarmee ze haar familielid een hart onder de riem kon steken.

Sjack is na ruim 40 jaar ervaring als bloemist van allerlei situaties tegengekomen in zijn winkel. ‘Soms als je niet weet wat je moet zeggen, kan een bloemetje dat voor je doen’ weet hij. Een bloemetje kan op de een of andere manier een boodschap overdragen, misschien zelfs wel een soort gevoel, een ‘ik denk aan jou’ – of dat nu zomaar is, als lief gebaar, of om iets mee te vieren, ergens om te rouwen, of iemand beterschap of geluk mee te wensen.

Bloemen, en het geven ervan, hebben dus bijna een soort magische waarde, die ik in mijn volgende blogs graag nog verder uitpluis. Gesproken over het bestendigen van relaties (de samenwerking met Groene Vingers in dit geval): in de tussentijd geniet ik van dit eerste bloemetje dat ik van Sjack gekregen heb – met onder andere allium (die paarse bol), de frisse lichtgroene alchimilla en kleine, zoete roosjes.

TIPS

Tip 1: Als je een gezellig boeketje in huis hebt, verplaats het zo nu en dan. Op een andere plek kijk je er weer met een frisse blik naar! In het hoekje van de trap lachen de bloemetjes me bijvoorbeeld telkens toe als ik naar boven loop, terwijl ze beneden matchen met de kleuren in mijn tuin.

Tip 2: Je kunt ook één bloemetje uit zo’n boeketje halen en in een apart vaasje doen om hem even extra te belichten (of natuurlijk op twee plekken tegelijkertijd kan bewonderen, als je tip 1 ook aanhoudt).

Tip 3: En dat kun je natuurlijk eindeloos variëren… Veel plezier!