fbpx

Floral Academy zorgt voor een experience vol inspiratie bij Plantion!

Auteur: Elso Post, eigenaar Floral Academy.

Wát is de betekenis van ‘experience’? In het Van Dale woordenboek staat ‘ervaring’. Ga je verder zoeken in de geschiedenis, dan kom je bij de Franse taal het woord; expérience tegen. Ga je nog verder kijken in de oudheid dan lees je bij het woord in het Latijns; experientie, ondervinding, ervaring: experienta.

In ons vak hebben wij elke dag te maken met woorden uit het Latijn. Alle plantaardige benamingen zijn door Linnaeus in 1753 bedacht om eenheid te scheppen en zo verwarring uit te sluiten. Plantenkennis is ontzettend belangrijk om met elkaar te kunnen communiceren en te verstaan.

De ‘experienta’ van woensdag was een ervaring, je ontmoet mensen die hun handel bij elkaar zoeken. Om daarna vlug even een calicem capulus (kop koffie) te drinken op het sales quadratum (verkoopplein). Hier had de veiling, arborator (boer) Jaap uitgenodigd voor een korte occurens (ontmoeting). Wij als scholae, (school) met onze discipuli (studenten) hebben de aankleding mogen verzorgen van de florale (bloemen) arrangementen. Zij hebben het als een prachtige experienta ervaren. Verder mochten wij interested (belangstellenden) voor de diverse exercitatione seu seminaria(trainingen of seminars) spreken en uitleggen wat deze zoal inhouden.

Wat het woord “Experience” je al niet op allerlei ideas (ideeën) kan brengen. Dat is nu partum cogitandi ofwel creatief denken. Die possessionem (eigenschap) hebben wij als florists (bloemisten) met elkaar gemeen.

Bekijk hier de aftermovie van de Valentijn Experience.